fbpx

Kuule paremmin

Jos tuntuu siltä, että on vaikea kuulla, kannattaa tarkistuttaa kuulo. Heikentynyttä kuuloa voi ja kannattaa hoitaa.

Mitä tehdä, jos haluaa kuulla paremmin?

Onko kuuloni heikentynyt ?

Ensimmäinen askel parempaan kuulemiseen on myöntää itselleen, että kuulo on heikentynyt.  Kannattaa muistaa, että lähes meillä kaikilla kuulo heikentyy jossain vaiheessa elämää, kuten näkökin heikkenee iän myötä. Miksi kuulokojeen käyttäminen olisi sen ihmeellisempi asia kuin silmälasien käyttäminen?

Ota yhteyttä kuuloasiantuntijaan

Kun epäilee kuulonsa heikentyneen, kannattaa olla yhteydessä kuuloasiantuntijaan. Voit varata ajan audionomillemme kuulontutkimukseen suoraan ilman lääkärin lähetettä.

Kuulontutkimus

Kuulontutkimus on lähtökohtana parempaan kuulemiseen. Meillä tutkimuksen tekee aina audionomi eli kuulontutkija, joka on kuulonkuntoutuksen ja kuulokojeiden asiantuntija. Kuulontutkimuksessa selvitetään, millä tasolla kuulo on, ja onko kenties tarvetta kuulokojeelle. Mikäli kuulontutkimuksen perusteella on syytä epäillä esimerkiksi jotain sairautta, audionomi osaa ohjata sinut korvalääkärille. Kuulontutkija käy aina läpi, mitä tutkittu kuulokäyrä eli audiogrammi tarkoittaa. Käyrän perusteella kuuloasiantuntija pystyy kertomaan, voisitko saada apua kuulokojeesta, ja minkälaiset kuulokojeet kuuloosi sopivat.

Kuulokojesovitus ja kojesäätö

Kuulokojesovituksella tarkoitetaan kuulokojeen valintaa ja käyttöönottoa, joka tehdään yhdessä kuuloasiantuntijan kanssa. Kuulokojeen valintaan vaikuttavat kuulontutkimuksen tulokset sekä omat toiveesi ja tarpeesi. Lisäksi korvien anatomia ja esimerkiksi sorminäppäryys ovat kojeen valinnassa huomioon otettavia asioita. Sovituksessa myös ohjelmoidaan kuulokoje kuulokäyräsi mukaisesti ja käydään läpi kojeen toiminnot ja käyttö.

Kuulokojeen kokeilu

Juuri sinulle sopivin kuulokoje löytyy vain kokeilemalla. Kuulokojemalleissa ja teknologiatasoissa on paljon valinnan varaa, ja eri valmistajien kojeiden äänimaailmat voivat olla hyvinkin erilaiset. Siksi voi olla tarpeen kokeilla muutamia erilaisia kojeita. Meiltä saat kuulokojeet aina kokeiltavaksi, jotta voit kokea, miltä ne kuulostavat omassa jokapäiväisessä ääniympäristössäsi. Kojekokeilu kestää yleensä pari viikkoa ja se on meillä aina ilmainen. Kokeilun aikana tai sen jälkeen voi olla tarvetta hienosäätää kuulokojetta. Säätämisellä voidaan tehdä tarvittavia muutoksia kojeen vahvistukseen ja kuunteluohjelmiin, jotta kojeet saadaan kuuloosi sopiviksi.

Kuulokojeen hankinta ja elämä kuulokojeiden kanssa

Vasta kokeiltuasi kojetta muutaman viikon ajan, voit huomata onko kuulokojeesta hyötyä sinulle. Tämän vuoksi ostopäätös tehdään vasta kokeilun jälkeen. Kuulokojeen käyttö vaatii totuttelua. Jos on pitkään ollut kuulematta kunnolla, kestää jonkun aikaa ennen kuin aivot tottuvat uuteen äänimaailmaan.

Kuulokojeet kannattaa pitää puhtaana ja hoitaa puhdistustoimet päivittäin. Tällöin kojeet toimivat parhaalla mahdollisella tavalla ja niiden käyttöikä lisääntyy. Kuuloasiantuntija opastaa sinulle tarvittavat toimet. Kerran vuodessa on hyvä huollattaa koje kuuloasiantuntijallasi.